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Dear

This letter responds to your request for information dated January 13, 2009. You requested
information regarding per diem payments made to certain employees working in the
temporary staffing industry. Specifically, you requested information regarding when per diem
payments may be treated as non-taxable reimbursements under an accountable plan.

Generally, amounts employers pay as reimbursements for employee business expenses are
taxable unless treated as paid under an accountable plan. Amounts treated as paid under an
accountable plan are excluded from the employee’s gross income, are not reported as wages
on the employee’s Form W-2, and are exempt from the withholding and payment of
employment taxes. In contrast, amounts treated as paid under a nonaccountable plan are
included in the employee’s gross income, must be reported as wages or other compensation
on the employee’s Form W-2 and are subject to the withholding and payment of employment
taxes. Section 1.62-2(c)(3) and (5) of the Treasury Regulations (the Regulations).

The law treats a reimbursement or other expense allowance arrangement as an accountable
plan if it meets the requirements of:

e Business connection

e Substantiation

e Return of excess
Section 62(c) of the Internal Revenue Code (the Code) and section 1.62-2(c) of the
Regulations.

Business Connection Requirement

An arrangement meets the business connection requirement if the employer pays advances,
allowances (including per diem allowances, allowances only for meals and incidental
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expenses, and mileage allowances), or reimbursements only for deductible* business
expenses that the employee pays or incurs while performing services for the employer.

Section 162 of the Code permits a deduction for traveling expenses (including amounts
expended for meals and lodging other than amounts which are lavish or extravagant under
the circumstances) paid or incurred while away from home in the pursuit of a trade or
business. As such, in order to meet the business connection requirement of an accountable
plan, an arrangement that reimburses traveling expenses must reimburse only those
expenses that are paid or incurred by an employee while performing services for the
employer while away from home.

If an employer pays an employee regardless of whether the employee incurs (or is
reasonably expected to incur) bona fide business expenses, the arrangement does not
satisfy the business connection requirement. A payor arranges to pay an amount to an
employee regardless of whether the employee is reasonably expected to incur bona fide
business expenses by supplementing the wages of those employees not receiving the
reimbursement (so that the same gross amount is paid regardless of the reasonable
expectation to incur expenses), by routinely paying a reimbursement allowance to an
employee who has not incurred bona fide business expenses, or by reducing the wage
payment in light of expenses incurred or reasonably expected to be incurred only to then
increase the wage payment again after the expenses have been reimbursed.

In order to satisfy the business connection requirement, no part of an employee’s salary may
be recharacterized as being paid under a reimbursement arrangement or other expense
allowance arrangement. A plan that recharacterizes amounts that would otherwise be
payable as wages as a reimbursement allowance will not be treated as an accountable plan.
Such recharacterization violates the business connection requirement because the employee
receives the same amount regardless of whether expenses were incurred or reasonably
expected to be incurred.

Section 1.62-2(j) example 1 illustrates a recharacterization of wages in violation of the
requirement that a reimbursement be paid only when expenses are incurred. The example
provides that Employer S pays its engineers $200 a day. On those days that an engineer
travels away from home on business for Employer S, Employer S designates $50 of the $200
as nontaxable reimbursements for the engineer’s travel expenses. On all other days, the
engineer receives the full $200 as taxable wages. Because Employer S pays an engineer
$200 a day regardless of whether the engineer is traveling away from home, the arrangement
does not satisfy the business connection requirement. Thus, no part of the $50 Employer S
designated as reimbursement is treated as paid under an accountable plan. Rather, all
payments under the arrangement are treated as paid under a nonaccountable plan and

Lif an arrangement provides advances, allowances, or reimbursements for other bona fide expenses related to the
employer’s business that are not deductible, the payor is treated as maintaining two arrangements. The portion of the
arrangement that provides payments for the deductible employee business expenses is treated as one arrangement that
satisfies the business connection requirement; the portion of the arrangement that provides payments for the nondeductible
employee expenses is treated as a second arrangement that does not satisfy the business connection requirement and all
amounts paid under the second arrangement are treated as paid under a nonaccountable plan. Section 1.62-2(d)(2) of the
Regulations.
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Employer S must report the entire $200 as wages or other compensation on the employee’s
Form W-2 and must withhold and pay employment taxes on the entire $200 when paid.

The prohibition against wage recharacterization does not preclude an employer’s prospective
alteration of its compensation structure to include reimbursement of substantiated expenses
under an accountable plan, as long as such amount, however identified or denominated, is
only paid if bona fide expenses are incurred or reasonably expected to be incurred for the
employer, and the employer does not use an alternate method to get the same amount of
gross pay to employees when qualifying expenses are not incurred or reasonably expected to
be incurred and subsequently substantiated (e.g., increased compensation, bonus, reduction
in wages for the reimbursement “amount” with subsequent increase once the
“reimbursement” is complete). The presence of wage recharacterization is based on the
totality of facts and circumstances.

Substantiation Requirement

To meet the substantiation requirement, an arrangement must require the employee to
substantiate each business expense to the payor within a reasonable period of time. For
expenses governed by section 162, the employee must submit enough information to allow
the employer to identify the specific nature of each expense and attribute the expense to the
employer’s business activity. Generally, the employee must submit an expense account or
other written statement to the employer showing the business nature and amount of each of
his or her expenses.

However, for an arrangement that reimburses travel expenses that are governed by section
274(d), the employee must submit to the payor actual substantiation of the amount of their
expenses, as well as the time, place and business purpose of such expenses. Section 1.274-
5(f)(4) of the Regulations and section 1.274-5T(b)(2) of the Temporary Income Tax
Regulations.

We have an optional, simplified method, known as “deemed substantiation,” for an employee
to substantiate the amount of his or her expenses incurred while traveling away from home
when performing services for the employer. This method provides a deemed substantiated
amount of expenses but still requires the employee to substantiate the time, place, and
business purpose.

Specifically, Revenue Procedure 2008-59° provides rules under which the amount of ordinary
and necessary business expenses of an employee for lodging, meal, and incidental
expenses, or for meal and incidental expenses, incurred while traveling away from home are
deemed substantiated when a payor (the employer, its agent, or a third party) provides a per
diem allowance under a reimbursement or other expense allowance arrangement to pay for
the expenses. Rev. Proc. 2008-59 defines per diem allowance as a payment under a
reimbursement or other expense allowance arrangement that is:

% Rev. Proc. 2008-59 is one of a series of revenue procedures updated yearly.
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e paid with respect to ordinary and necessary business expenses incurred, or that the
payor reasonably anticipates will be incurred, by an employee for lodging, meal, and
incidental expenses, or for meal and incidental expenses, for travel away from home in
connection with the performance of services as an employee of the employer,

e reasonably calculated not to exceed the amount of the expenses or the anticipated
expenses, and

e paid at or below the applicable federal per diem rate, a flat rate or stated schedule,
or in accordance with any other Service-specified rate or schedule.

We explain this optional substantiation method, and the other accountable plan rules, in
Publication 15 (Circular E), Employer’s Tax Guide, available on www.irs.gov.

Return of Excess Requirement

To meet the return of excess requirement, the employee must return to the employer within a
reasonable period of time any amount the employer paid in excess of the employee’s
substantiated (or deemed substantiated) expenses. Section 1.62-2(f)(1) of the Regulations.
If an employer’s arrangement has no mechanism or process to determine when an allowance
exceeds the amount that may be deemed substantiated and the arrangement routinely pays
allowances in excess of the amount that may be deemed substantiated without requiring
actual substantiation of all the expenses or repayment of the excess amount, we will treat the
arrangement as a nonaccountable plan and the entire amount of the allowance will be subject
to the withholding and payment of employment taxes. Revenue Ruling 2006-56. 2006-46 IRB
874.

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended for
informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. Proc. 2009-1, §2.04,
2009-1 IRB 1 (Jan. 5, 2009). If you have any additional questions, please contact our office
at .

Sincerely,

Janine Cook

Branch Chief, Employment Tax Branch 1 (Exempt
Organizations/Employment Tax/Government Entities)
(Tax Exempt & Government Entities)



